Op 3 maart 2021 is het 100 jaar geleden dat architect Pierre Cuypers overleed. Aan de lange loopbaan van deze beroemde architect kwam toen een einde. Het jaar 2021 is daarom uitgeroepen tot Cuypersjaar waarbij we nog eens extra stil staan bij Cuypers’ oeuvre en bij wat hij allemaal heeft bereikt. 

Een object dat zijn werk goed verbeeldt is dit gipsafgietsel van een ronde sluitsteen waarop de nog jonge Cuypers is afgebeeld. Hij staat op de steen geportretteerd als architect met een passer in zijn hand. De passer is het symbool voor het architectenberoep.

295.jpg

Cuypers greep met zijn architectuur- en kunstopvattingen terug op de middeleeuwen. Als architect was hij niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw maar tekende voor het hele project inclusief de inrichting, waarbij hij ongetwijfeld de passer gebruikte. 

De sluitsteen is aangebracht bovenin het midden van de eerste gewelftravee van de Martinuskerk te Maastricht (in Wyck). Deze kerk is in 1858 naar het ontwerp van Pierre Cuypers gebouwd en met de sluitsteen liet hij er letterlijk zijn handtekening achter.

Dit deed hij vaker. Portretten van hem zijn bijvoorbeeld ook verwerkt in het Rijksmuseum, de Abdijkerk Rolduc, Kasteel de Haar en de Munsterkerk in Roermond. Daarmee werpt hij tot aan vandaag een blik op het werk waar hij trots op was!

In de vaste presentatie van het Cuypershuis is het gipsafgietsel van de sluitsteen te zien bij de gedetailleerde houten maquette van de Martinuskerk in de ruimte ‘Kerken’.

Bekijk hier de sluitsteen in onze museumcollectie.
Lees meer over het Cuypersjaar en de activiteiten die worden georganiseerd.