- https://www.cuypershuisroermond.nl/nl/nu-in-het-museum/tentoonstellingen/atelier-frans-nicolas
- Atelier Frans Nicolas
- 2019-06-07T00:00:00+02:00
- 2020-03-08T23:59:59+01:00
- De expositie over Nederlands grootste glasatelier uit de 19e eeuw is verlengd!
Aanleiding is de grote archeologische glasvondst in 2014 gedaan in de binnenstad van Roermond. Deze vondst omvatte 19e-eeuws gekleurd en gebrandschilderd vensterglas, afkomstig uit het atelier van Frans Nicolas. Het Cuypershuis toont dit historische glas en laat daarmee de beginperiode van het 19e-eeuwse atelier zien, de werkzaamheden en de ontwikkeling tot hét glasatelier van Nederland.
Herleving van de glasschilderkunst en de start van het glasatelier
In 1855 richt Frans Nicolas (1826-1894) in Roermond het bedrijf F. Nicolas op en start met het maken van gebrandschilderde glas-in-loodramen. Het atelier groeit uit tot het grootste bedrijf op dit gebied in Nederland. De onderneming blijft in familiehanden tot 1939 wanneer kleinzoon Joep Nicolas (1897-1972) naar Amerika vertrekt. Daarna wordt het tot 1968 overgenomen door Max Weiss.
In de 19e eeuw is er een herleving van de glasschilderkunst. De emancipatie van de katholieken zorgt voor een grote vraag naar kerken vaak in neogotische stijl met bijbehorende gebrandschilderde glas-in-loodramen. Een andere reden voor het ontstaan van kunstateliers is het feit dat Koning Willem I deze ondernemingen stimuleert.
Het glasatelier weet deze situatie zakelijk tot een succes te maken onder andere door de samenwerking met architect en plaatsgenoot Pierre Cuypers. De monumentale ramen vinden niet alleen hun bestemming in Nederland. Er is ook export naar Europa, Amerika, Nederlands-Indië en Australië. De afzet in Amerika gebeurt via ‘agents’ op zeker 20 plaatsen.
De recente glasvondst in de Roermondse binnenstad en het onderzoek naar het bedrijfsarchief door het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg in Maastricht zijn de voedingsbodem geweest voor deze expositie. De imposante kartons van het atelier (de ontwerpen op ware grootte van de kerkramen) zijn onlangs onderzocht, gedigitaliseerd en worden nu – voor het eerst – geëxposeerd in het Cuypershuis.
Roermond Glazeniersstad
Stadswandelingen langs glas-in-loodramen, eigentijdse videowerken bij A Stage of Luminosity, Art Shoes you can’t refuse en twee exposities over monumentale glaskunst in het Historiehuis en Cuypershuis. De stad Roermond staat dit jaar helemaal in het teken van de glazenierskunst. Een overzicht van alle activiteiten in het kader van Roermond Glazeniersstad vindt u bij het kopje nieuws.