• Filmvertoning: I am the river, the river is me
  • 2024-10-22T19:45:00+02:00
  • 2024-10-22T22:00:00+02:00
  • Zijn we ons voldoende bewust van de waarde en het belang van water? Kunnen we in gesprek gaan met het water en de zee, en hen een plaats toekennen in ons juridische systeem? In de tentoonstelling WaterSpiegelingen in het Cuypershuis worden inspirerende en interessante voorstellen gedaan hoe de stad eruit zou zien als we deze ontwerpen en inrichten met onze watervoetafdruk in ons achterhoofd. Zou het helpen als we het water hierin een eigen stem geven?

Het Cuypershuis organiseert samen met de ECI Cultuurfabriek een filmavond over (de zin of onzin van) rechten van oceanen, rivieren en andere wateren met de vertoning van de intrigerende documentaire I am the river, the river is me van Petr Lom. De film wordt kort ingeleid door Sylvia Spierts, Senior projectleider IVN Natuureducatie. Na afloop van de film zal er een nagesprek plaatsvinden tussen een aantal experts en het publiek.

Start programma: 19.45 uur
Einde programma: uiterlijk 22.00 uur
Tickets €10,- (filmpas is niet geldig)

 De film vindt plaats in de ECI Cultuurfabriek. Voor tickets, zie de pagina van de ECI

Over de film I am the River, the River is me
Māori-stamleider Ned Tapa neemt een groep vrienden en familie mee op een adembenemende kanotocht over de Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland. Het is de eerste rivier ter wereld die wordt erkend als rechtspersoon. Samen omarmt deze diverse groep de geest van de rivier en probeert te vinden wat nodig is om de planeet te redden.

De Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland is de eerste rivier ter wereld die bij wet wordt erkend als rechtspersoon en als een levend wezen. De Māori hebben hier meer dan honderdvijftig jaar voor gevochten. Māori-rivierhoeder Ned Tapa neemt een groep vrienden, familieleden en activisten mee op een vijfdaagse kanotocht over deze heilige rivier. Bij hen zijn een First Nations Elder uit Australië en zijn dochter; als activist zetten zij zich in om hun eigen stervende rivier thuis te redden. Ook in de boot: een Australische kunstenaar en een internationale filmploeg.

Iedereen in de groep – inclusief de filmploeg – heeft een stem en wordt een personage in deze film. De rivier verenigt ze organisch in hun verlangen een fundamentele verandering in waarden teweeg te brengen, om onze planeet te beschermen voor toekomstige generaties. De Whanganui-rivier heeft een wereldwijde beweging van ‘rechten van de natuur’ teweeggebracht en is het iconische hoofdpersonage van de film. Bomvol prachtige meditatieve beelden van de adembenemende natuur. ‘Als je zit en luistert, zul je het land horen zingen,’ zegt Ned Tapa. ‘Allemaal samen, verweven, in harmonie, synchroon.’ 

I Am The River, The River Is Me is meer dan een reis door een adembenemend landschap en een samenleving die zo ver af lijkt te staan van onze Westerse – het is een call for action, een oproep om waardesystemen ten aanzien van natuur en gemeenschap te herzien in het belang van al het toekomstig leven op aarde.

Over Sylvia Spierts
Sylvia zet zich sinds 2012  in om plastic uít rivieren te krijgen en óp de agenda van mede verantwoordelijke instanties. Ze heeft Schone Maas in Limburg opgezet, de citizen science methode voor Schone Rivieren ontwikkeld en is betrokken bij de Maas CleanUp. Zo geeft zij via burgers een Stem aan de Maas.